Under nordstjernen

Festivalmat fra havet

Under nordstjernen svømmer det en skapning som viser seg å ha mange hemmeligheter skjult i sitt lille vesen. Reken, som for de fleste er kjent som en velsmakende delikatesse, viser seg å ha helbredende egenskaper i skallet.

Denne måneden skal vi vise dere hvor rekesuppen som serveres hos «Maggie’s Farm» på Bukta kommer fra. Den kommer fra selskapet Stella Polaris som har gått fra å være en skjult nord-norsk skatt til å erobre det internasjonale markedet i et helt nytt felt.

Begynnelsen

Stella Polaris har sitt hovedsete i Kårvikhamn, som er en liten bygd med et par hundre fastboende. De ligger strategisk til langs den Nord-Norske kysten nært Finnsnes. 

Jeg møter Hans Ove i lokalene til Stella Polaris på Kystens Hus. De holder til like bak en utstilling hvor man kan lære om næringsmidlene kroppen trenger. Det passer egentlig ganske bra siden vi skal snakke om både mat og et selskap som har utviklet et helt nytt helsekostprodukt.

Hans Ove er styreleder i familiebedriften Stella Polaris, han er en av 5 søsken som i fjord kunne feire 50 års jubileum for en ekte nordnorsk bedrift.

Historien starter 8. Januar 1968 i Kårvikhamn utenfor Finnsnes. De store rederne i bygda vil flytte bedriftene sine til Tromsø, det betyr dårligere fremtidsutsikter for den lille bygda. Fiskerne dannet grunnlaget for det meste og Hans Oves far, Alfred, som driver i dagligvarehandelen liker dette dårlig.

«Min far sendte et brev til rundt 10-12 fiskere for å høre om de ville starte en bedrift. Han ville bevare arbeidsplassene og sørge for at rederne holdt seg i bygda»

To fiskere ble med og det la grunnlaget for starten, Lenvik Fiskeindustri, som var eid en tredjedel av hver part. I starten var de et filetanlegg som drev med alle sorter fisk, men da kvotene gikk ned og det ble lite aktivitet begynte han å søke om å gjøre bedriften om til et rekeanlegg. Det skulle ta 6 år å få denne godkjennelsen. Men 8. Mai 1984 startet Lenvik Fiskeindustri med det de lever av i dag, nemlig fryste reker.

Stella Polaris

Hans Ove selv ble direktør i veldig ung alder. Da han var 19 år ble faren alvorlig syk og han rykket opp fra renholder til direktør på rekordtid.

«Jeg var ung og derfor uredd, det var kanskje bra. Men det var tøft i rekebransjen med mange konkurrenter. Vi fikk beskjed om av det ikke var plass til flere, de fikk rett, for de forsvant og vi satt igjen» sier Hans Ove med glimt i blikket.

Stella Polaris hadde da en av de minste rekefabrikkene, men med god produksjon, lojale medarbeidere og et godt produkt ble de en av få som overlevde. De har vært gjennom ulykker, nedturer og oppturer.

I 2002 kunne de ansatte gå inn i et flunkende nytt anlegg i Kårvikhamn. Allerede den 30. april tre år senere ble Hans Ove ringt opp, anlegget sto i brann. Da røyken hadde lagt seg kunne de konstatere at alt av bygninger bortsett fra hovedfabrikken var brent ned. Verdier for 70 millioner kroner brant opp den aprildagen. Men Stella Polaris sto han av og og var i full produksjon 23. mai samme år. Det var litt av en logistikk for å få det til. Emballasje kom fra Kiruna og de fikk låne råstoff- og ferdivarelager i Tromsdalen. I tillegg var det til en hver tid to frysetrailere på veiene ut til Kårvikhavn.

«Det året satt vi produksjonsrekord», sier Hans Ove.

Dette var en tid da flere rekebedrifter gikk under, men Stella Polaris kjempet seg tilbake igjen, de hadde et ansvar for menneskene og lokalsamfunnet og i 2011 var de en av kun to fabrikker igjen som levde av fryste reker fra den havgående flåten.

I årene som fulgte gikk fangstvolumet betydelig ned, ett av årene var det kun seks dager produksjon på norske reker, det var rekene som kom fra Færøyene og andre land som berget produksjonen da. Etter noen magre år ble det bedre tider i rekebransjen i Norge, for Stella ønsker helst å handle fra norske båter som har hentet rekene opp fra det friske blå Barentshavet. Det er der de beste rekene kommer fra.

En reke består av 40% skall, 20% vann og det resterende er rekekjøttet. Stella Polaris ville være en del av fremtiden. Med det følger at man utnytter det man tar opp av havet til det fulle. De satser på sirkulærøkonomi og å utnytte restråstoffet som i dette tilfelle er rekeskallet. De har gått i spissen for å utvikle nye høyverdiprodukter fra rekeskallet.

Bilder til SP (2 of 4)

Visjonærene

For ti år siden kom de over noen gamle forskningsrapporter som Fiskeriforskning, nå NOFIMA, hadde skrevet. Der var det noen forskere som hadde fått en anelse om at det kunne være stoffer i rekeskallet som kunne være godt for hjertet. To millioner norsk kroner over to år tok det, for å finne ut at det kanskje kunne hjelpe på blodtrykket. 10 år og flerfoldige millioner senere har Stella Polaris utviklet et kosttilskudd. Det viser seg å være det mest potente naturlige produktet som senker blodtrykk. I fjor fikk de godkjennelse til å selge i Canada og nå nylig fikk de godkjenning i USA. Snart har de også godkjennelse fra EU.

«Jeg er veldig glad vi ikke viste at det skulle gå så mye penger og så lang tid. Man skal ha ryggrad for å tåle det» sier Hans Ove.

Tromsø har et godt og anerkjent forskningsmiljø når det kommer til den blå sektoren. Stella Polaris fikk et godt forhold til forskerne, spesielt NOFIMA, som var en suksessfaktor for å få til å utvikle deres nye produkt PreCardix. Nå har de etablert et eget selskap og håper å komme ut i det Norske markedet innen kort tid.

Men det var en lang vei å gå og mange tålmodighetsprøver på veien. Bak et produkt som dette ligger det mange tunge økonomiske år. Men nå har de fått belønning for strevet. Hvis de hadde kjørt full produksjon kunne de produsert 270 millioner dagsdoser, da blir det fort behov for en ny fabrikk. Det betyr også flere arbeidsplasser i et spennende selskap som tørr å satse her i nord.

Uten å fortelle det til legen har Hans Ove selv testet ut produktet, han spiser det hver morgen å kan fortelle at det ikke har noen bivirkninger fordi det er et naturlig stoff.

50 år som stolt Nord-Norsk bedrift

I dagens verden hvor flere lokale bedrifter blir kjøpt opp av store aktører er Stella Polaris sin historie viktig. De er lokalt eid og har en sterk historie med både suksess og katastrofer. Nå har de blitt 50 år og har ekspandert til et helt nytt internasjonalt marked. De er en bedrift som viser at hvis man tørr satse og står i de tunge tidene så kan man få til de mest utrolige ting.

De hadde en feiring med kunder og leverandører i Brussel under sjømatmessen, og i høst var det en feiring lokalt, for ansatte og bygdefolket. Stella er den største arbeidsplassen og viktig for bygda, men bygda er like viktig for dem.

«Vi har veldig dyktige ansatte og kjernen har vært der veldig lenge», sier Hans Ove.

I Stella Polaris har de tro på fremtiden og produktene som kommer fra havet. Derfor er det viktig for dem å kunne tilby helårsarbeidsplasser. Stella har tatt i bruk ny teknologi og nye maskiner hele veien og vært med å videreutvikle ny teknologi. Hele landsdelen kan få være litt stolt over at dette er et nord-norsk selskap.

Den enkle maten

Bukta har Margrethe funnet den perfekte smakskombinasjonen av reker og søtpotet. Chilien varmer godt på en kald høstkveld og karri og kokos gjør rekesuppen litt mer spennende.

Margrethe er opprinnelig konditor men har svingt helt over på kokkefaget. Alt blir lagd fra bunnen og råvarene er av beste kvalitet. Aller helst bruker hun produkter som kommer fra Nord-Norge.

Stella Polaris selger fryste nord-norske reker, et produkt som ikke er like velkjent i Norge som ellers i verden. Det er en av de enkleste råvarene å bruke i matretter. Hvis man har den rette oppskriften kan man lage mat til fest så vel som hverdags.

Fryste reker er praktisk fordi de er ferdig rensket og man kan ta ut det man trenger rett fra frysen. Det tar kun få minutter å tine opp rekene under litt rendene kaldt vann, så er de klar for bruk. De skal kun varmes litt og kan egentlig tilsettes rett før servering.

Margrete sier rekene har den perfekte konsistensen for supper, de er god å tygge og smaker godt.

For ikke å glemme at de er næringsrikt, sund og kommer fra bærekraftig fiske i Nord-Norske farvann.

Dette trenger du

1 kinesisk hvitløk 2 store sjalottløk 2 store søtpotet 4 ss olje 2 ss gult karripulver 2 stk rød chili 4 dl vann 1 dl rekekraft kokt på skall 2 bokser kokosmelk Salt & pepper

Finhakk hvitløk, løk og chili. Skrell søtpotet og skjer i terninger. Surr hvitløk og løk i noen minutter. Ha i chili og potet. Det surres. Rør inn kokosmelk, vann og kraft. Kok opp og la småkokte til potet er mør. Kjøres jevnt med stavmikser. Smakes til med salt og pepper.